Øjne, ører og hud

Din kats øjne og ører er meget følsomme, akkurat som mange af de store kattedyrs.  Det skarpe syn gør din kat til den fødte jæger, mens den fænomenale hørelse hjælper den til at opfange de små lyde af byttet, der bevæger sig rundt.

Det er selvfølgelig vigtigt at besøge dyrlægen, hvis du er bekymret for din kats helbred, men der er også nogle grundlæggende tjek, du kan foretage hjemme for at sikre dig, at din kats øjne, ører og hud er i top.

Sunde øjne

For at kontrollere din kats superskarpe øjne skal du blot følge denne enkle tjekliste:

  • Træk forsigtigt kattens nederste øjenlåg ned - området, du ser her, skal være lyserødt
  • Kontroller, at begge pupiller har normal størrelse
  • Stil dig med din kat ved siden af et vindue i dagslys, åbn og luk gardinerne, og se om pupillerne reagerer normalt på det skiftende lys               
  • Tjek, om der kommer farvet udflåd fra kattens øjne eller om området omkring er mere vådt end normalt. Begge dele kan være tegn på en øjeninfektion

Hvis din hjemmekontrol afslører noget usædvanligt, skal du tage din kat til dyrlægen, så den kan blive undersøgt yderligere.

Sunde ører

Hvis din kat bruger meget tid på at ryste  hovedet eller har ridser i ørerne, kan der være noget galt. Sådan kontrollerer du din kats ultrafølsomme ører:

  • Hold generelt ørerne rene og fri for snavs
  • Se, om kattens ører er mere rosafarvede end normalt
  • En ubehagelig lugt fra øret kan være tegn på en øreinfektion
  • Voks - især mørk voks - kan være tegn på øreinfektion eller mider i øret

Infektioner forårsaget af mider er forholdsvis nemme at helbrede ved hjælp af øredråber eller en speciel "spot on" behandling, der sprøjtes mellem kattens skulderblade. Hvis der er andre katte i huset, er det en god idé at behandle dem også. Din dyrlæge vil rådgive dig om, hvilken behandling der er bedst for din kat.

Andre mulige tilstande er en blomkål-lignende fortykkelse af det ydre øre, som så skal rengøres regelmæssigt - eller en pludselig hævelse af øret. Det kan skyldes blodblærer, som normalt er forårsaget af ridser. Blodblærer medfører nogle gange ardannelse og skorpebelægning, hvilket kan skade din kats hørelse - og det kan være nødvendigt med en operation for at komme problemet til livs. Endelig er der polypper, små kødfulde, klumper, der kan forhindre gennemstrømningen af luft i kattens øre. Det kan lede til yderligere sygdom, men også polypper kan behandles med en operation.

Hvis du på nogen måde er bekymret for din kats ører, så tag den til dyrlægen.

Sund hud

Hvis du bemærker, at din kat slikker eller kradser sig mere end normalt, kan det skyldes hudirriration. Eksem er en mulighed - det skyldes ofte en allergisk reaktion på loppebid. Hvis det ikke bliver behandlet, vil der komme sårskorper, som du også kan mærke, når du stryger kattens pels. Desværre vil tilstanden kun blive værre, jo mere din kat slikker sig, så besøg din dyrlæge for at blive rådgivet om den bedste behandling.

Der er også en risiko for, at din kats kløende hud skyldes fødevareallergi. I så fald kan din dyrlæge hjælpe dig med at finde en diæt, der passer til din kat.