Forstå din kat

Ligesom de store kattedyr er din kats adfærd drevet af en lang række naturlige instinkter. Hvis du kender disse instinkter, har du en meget bedre forståelse af, hvorfor din kat gør, de ting, den gør. Nogle gange kan man ellers godt være tilbøjelig til at tro, at en kat er stædig eller fræk, men i virkeligheden er den altså bare en kat! 

Ved at vide mere om kattens naturlige opførsel og mønstre, forstår du bedre, hvad din kat forsøger at kommunikere til dig - og jeres forhold vil blomstre. For din kat kommunikerer med dig hele tiden - du skal bare se og lytte!

Naturlige instinkter

Af naturen er din kat et ensomt væsen. Den kan godt lide at være alene, især når den sover eller er ude at jage. Din kat har også et stærkt instinkt, når det gælder at jage om natten - en naturlig trang, der ikke bliver dæmpet, selvom du regelmæssigt fodrer den regelmæssigt i løbet af dagen.

Det er vigtigt,at din kat får mulighed for at udtrykke sin naturlige adfærd. Hvis den vil være alene, skal du sørge for, at der er steder i dit hjem, den kan trække sig tilbage til. Som de fleste katte foretrækker den sandsynligvis afgrænsede områder som en papkasse eller en katteseng.

Født jæger

I naturen er alle store katte jægere - og det samme gælder din kat. Derfor er det også vigtigt at opmuntre dens instinktive lyst til at gå på jagt, men bare rolig - det behøver ikke betyde fugle eller mus - et simpelt kattelegetøj kan gøre tricket! Fiskestangs-legetøj er for eksempel en fantastisk måde for dig og din kat at lege sammen, samtidig med at den kan bruge sine naturlige jagtfærdigheder. Lad katten vinde nu og da, så vil den sprænge af stolthed! 

Hvis din kat får trænet sine jagteevner inden for hjemmets vægge, mindskes sandsynligheden for, at den bringer et bytte hjem, den har fanget udenfor. Men hvis du finder en fugl eller en mus på dørtrinnet, skal du huske, at din kat bare afslutter sin jagt  det sted, den føler sig mest tryg ved. Det er altså ikke fordi, den vil drille dig, ligesom det heller ikke er en gave. Katten demonstrerer simpelthen bare, at det er det sted, den føler sig bedste hjemme! 

Næse for kommunikation

Ligesom de store, vilde kattedyr i naturen kommunikerer din kat med duft-meddelelser, som den efterlader ved at kradse, strinte urin eller gnide sig. Så når din kat gnider sig på vægge, møbler eller døre, afmærker den sit territorium. Og hvis den gnider sig mod dine ben, giver den dig virkelig et stort kompliment. Katten fortæller nemlig, at du tilhører den!

Når en kat efterlader kradsemærker, er det visuelle meddelelser, der samtidig hjælper med at holde kløerne velplejede og skarpe. Sørg for, at din kat har et bestemt område i huset, hvor den uopfordret har lov til at kradse og ridse. Giv den et særligt kradsetræ eller en kradsemåtte for at forhindre at dine møbler bliver ødelagt.