At vælge en kat

Tillykke! Du har besluttet dig for at få en kat. Men hvilken slags er bedst for dig? Skal du have en med stamtavle? En langhåret eller en korthåret? En han eller hun? Måske overvejer du ligefrem, om du skal have to eller flere, bare for at fordoble eller tredoble fornøjelsen eller for at sikre, at de aldrig bliver ensomme.

Her er lidt tips, der kan hjælpe dig igennem overvejelserne:

Stamtavle eller ikke stamtavle?

Én ting er sikkert - du har masser af katte at vælge imellem. Der er mellem 40-80 katteracer i cirka 500 forskellige varianter.  Og de er alle forskellige - fra de populære siamesiske, burmesiske eller persiske racer til den haleløse manx eller den hårløse, canadiske sphynks. Udover at de hver især ser forskellige ud, har hver race sin egen personlighed og sit eget temperament. Siamesiske katte er for eksempel ret udadvendte, mens langhårede persere normalt er mere tilbagelænede.

Du kan surfe på internettet eller købe en bog, men det er også en god idé at besøge en katteudstilling - selv om du vil opleve så mange utrolige, nuttede katte, at dufår lyst til at tage dem allesammen med hjem! 

Men racer er ikke alt - faktisk vælger de fleste mennesker slet ikke en stamtavle-kat. For de fleste katteejere er en huskat af ubestemt ophav den perfekte løsning. Katte uden stamtavle kommer i et stort udvalg af forskellige farver og pelstyper - og koster ikke en formue!

Lang- eller korthåret?

Langhårede katte ser smukke ud. Men husk - en langhåret kat har brug for pleje hver dag for at holde den smukke pels velplejet og fri for knuder. Dog er en regelmæssig børste-rutine også en en god måde at etablere en relation på - og din kat vil elske al den opmærksomhed! Hvis du ikke tror, du får tid til at børste din kat hver dag, kan en korthåret kat nu være et bedre valg.

Han eller hun?

Hankatte er normalt større end hunkatte. Hvis du ikke får din hankat kastreret, kan han dominere kvarteret og nemt ryge i totterne på andre katte. Han kan også markere sit territorium ved at strinte urin rundt omking eller ved ikke at dække sine efterladenskaber til. Dette er helt normal opførsel for din kat, men kan være ubehageligt for dens omgivelser! 

Hvis du har en hunkat, der ikke er steriliseret,  vil hun regelmæssigt komme i løbetid. I de perioder vil hun blive ret højlydt, da det tiltrækker hankatte - og så er der selvfølgelig en god chance for, at hun bliver gravid!

Hvis du ikke ønsker at høre din kat får killinger, er det bedst at få den steriliseret. Det er en simpel procedure, og efterfølgende stopper en del af den uønskede adfærd helt af sig selv.

En kat eller flere?

Det kan være en vanskelig beslutning - og det afhænger virkelig af den enkelte kat. Nogle katte vil elske at leve med andre katte, mens andre foretrækker at være alene - eller bare sammen med dig! Hvis du allerede har en voksen kat, har du sikkert en god forestilling om, hvad den vil have det bedst med.

Hvis du er ude af huset store dele af dagen, kan det være en idé at få to eller flere katte, så de kan holde hinanden med selskab. Er det noget, du overvejer, så få måsk kattene fra samme kuld. De relationer, de har som killinger, hjælper dem nemlig med at komme godt ud af det som voksne.

Det er også en god ide at tænke på, hvor stort dit hjem er. Ligesom mennesker, kan katte ikke lide at føle sig klemt inde. Som hovedregel skal du have mindst ét​rum til hver kat. Så kan de hver især trække sig tilbage til deres eget rum, hvis de vil være alene. Du skal sandsynligvis også have seperate mad-og vandskåle samt seperate kattebakker til de enkelte katte for at tilgodese deres lyst til at være for sig selv..

Hvor får du katten fra

Når du har besluttet dig for at få en kat, så spørg dine venner og naboer til råds. Måske kender du nogen, der har en kat eller killinger til salg, eller du kender nogen, der kender nogen. Ellers prøv den lokale avis eller søg online. Du kan også vælge at besøge et lokalt dyre- eller kattehjem - de har sikkert mange katte og killinger, der har desperat behov for et godt hjem.

Det er bedst at undgå forhandlere, der regelmæssigt opkøber killinger fra flere forskellige steder. Sådanne killinger kan være blevet taget fra moderen for tidligt, eller måske har de rejst over for lange afstande, og er dermed i større risiko for stressrelateret sygdom. Hvis du overvejer at købe en kat hos en forhandler, så bliv rådgivet af din dyrlæge først, da du ikke kan være sikker på kattens historie og sundhed.

Hvis du har besluttet at købe en killing med stamtavle, er det bedste at gå til en velrenommeret opdrætter. Du kan finde en ved at tale med andre katteejere eller via din dyrlæge. Du kan også søge efter annoncer i aviser og kattemagasiner eller ved at besøge katteudstillinger. Klubber for de forskellige racer vil også kunne sætte dig i kontakt med  opdrættere i dit område.

Hvad skal man se efter hos en killing

Hvis det er muligt, så prøv at opleve killingerne, når de stadig er sammen med deres mor. På den måde kan du tjekke moderens generelle sundhed og temperament. Selv om hun måske ikke er i topform, mens hun har travlt med at se efter sine killinger, kan du i det mindste sikre dig, at killingerne ikke er blevet for tidligt fravænnet eller bragt ind fra et andet, ukendt sted.

Killinger skal være 12 uger gamle, før man må tage dem fra deres mor. Det er godt at kigge sig lidt omkring og undersøge markedet, så prøv at besøge forskellige kuld, før du træffer din beslutning. Køb kun fra steder, hvor alt er rent, og hvor kattene ser ud til at være glade og velplejede.