Sin egen herre - eller dame

I naturen er de store katteracer helt afhængige af sig selv, når det gælder overlevelse. Det samme gælder for din lille killing. Dens naturlige instinkt er, at den bare er sin egen herre, så den  ignorerer gerne, hvad andre ønsker eller kræver.

Derfor er både samarbejdet og den sociale struktur imellem din killing og dig meget anderledes, end hvad, vi som mennesker, er vant til. Hvis du vil have din killing at lære noget, skal du forstå. hvad der motiverer den. Selvom kattens trang til uafhængighed betyder, at du ikke kan træne en kat som en hund, kan du stadig lære din killing at respektere særlige steder i dit hus - og forstå, at der er nogle ting, du ikke kan lide den gør!

Beløn din killing

Find ud af, hvad der motiverer din killing. Måske er det en velsmagende godbid. Måske er det masser af kærlighed og at få lov at ligge på dit skød. Eller måske er det bare, at I leger sammen. Hvis der er en særlig adfærd, du gerne vil opmuntre, så brug dét, din killing reagerer positivt på, som motivation. Men husk, at katte keder sig også hurtigt, så varierende belønninger kan hjælpe din killing til at lære hurtigere.

Beløn til tiden

En belønning fungerer kun, hvis er er kontant afregning, og din killing bliver belønnet, så snart den gør, hvad du vil have den til at gøre. At ramme den timing rigtigt kan være vanskeligt, så vær tålmodig. Som du sikkert ved, kan du ikke manipulere din killing til at gøre noget, den ikke vil!

Positiv opdragelse

Hvis du finder din killing på køkkenbordet og ikke vil have den dér, så løft den forsigtigt ned og gå væk. Til gengæld kan du senere rose katten, når den opholder sig på gulvet. En anden måde, du kan modarbejde uønsket adfærd på, er ved at distrahere katten, når den er ved at lave ballade - men husk, at give katten en belønning, så snart den opfører sig, som du ønsker det.

Hvis du hjælper din killing med at lære disse ting tidligt, bliver den hurtigt en glad, tilfreds og vellidt kat!