Overvejer du at få en killing?

Ansvar og fordele
Kattekillinger ér og bliver uimodståelige. Hvordan kan du undgå at blive forelsket i de søde, bløde uldtotter? At byde en killing velkommen i dit hjem er begyndelsen på en fantastisk rejse. Inden for det første år vil den lille nysgerrige pels-tot vokse sig stor, så før du tager det første skridt, skal du sikre dig, at du er klar og villig til at eje en voksen kat.

Har jeg allerede andre kæledyr?

Kattekillinger er nysgerrige og omgængelige. Men katte er også deres egne, og jo ældre de bliver, desto mere vil de have deres eget rum - især stille, hyggelige hjørner, hvor de føler sig trygge. Når du introducerer din nye killing til dine andre kæledyr, så tag dig god tid og sørg for, at de forskellige dyr har hver deres egne foder-, sove- og toiletområder. Hvis du har en ældre kat, må du forvente, der går noget tid, før den vender sig til husets lille, nye beboer, men hvis dine kæledyr ikke ser ud til at blive venner, så fortvivl ikke. Det er helt normalt, at katte ikke etablerer sociale bånd med andre kæledyr eller med katte uden for deres eget kuld.

Hvis dine kæledyr ikke virker til at blive venner, skal du ikke bekymre dig. Det er helt normalt, at katte ikke etablerer sociale bånd med andre kæledyr eller med katte uden for deres kuld.

Arbejder jeg mange timer eller rejser meget?

Kattekillinger kan blive utrygge, hvis de bliver forladt i lange perioder. Desuden har deres maver dagen igennem brug for små, regelmæssige måltider med et par timers mellemrum.

Hvis din livsstil betyder, at du ikke kan undgå at forlade din killing alene i timevis, skal du måske overveje at få en ældre kat, der er mere uafhængig. Du kan endda adoptere et par fra samme kuld - på den måde vil søskendeparret nyde hinandens selskab.

Hvis du ofte er væk hjemmefra, skal du sørge for, at der er nogen til at passe din killing i dit fravær. Måske har du en katteglad nabo, som vil kigge forbi for at fodre og lege med din killing flere gange om dagen (de fleste katte foretrækker de kendte omgivelser i deres eget hjem)? En anden mulighed er at ansætte en professionel katte-sitter.

Indendørs eller udendørs?

Alle killinger skal holdes indendørs, indtil de er fuldt vaccineret. Det anbefales også at kastrere eller sterilisere dem før puberteten. Hankatte, der ikke er kastreret er mere tilbøjelige til at strejfe omkring eller komme op at slås med andre hankatte, mens hunkatte kan blive gravide allerede, når de er fire måneder, hvilket betragtes som værende for tidligt . Spørg din dyrlæge, hvornår det er det rigtige tidspunkt at få din kat steriliseret eller kastreret.

Hvis dit hjem er tæt på en travl vej - eller hvis du bor i en lejlighed og ikke har nogen have - skal du helst holde katten indendørs så meget som muligt. Men du kan stadig lade din kat få frisk luft ved at oprette en sikker rute, hvor din kat kan finde områder og småkroge, den kan finde ly i, hvis vejret kræver det.

Hvis du vælger at holde katten indendørs, skal du huske, at en glad, veltrænet kat har brug for en masse stimulation. Sørg for at give den godt med legetøj, kradsetræ eller måtter og give dig tid til at nusse, lege og interagere med den hver dag. Det er også værd at huske, at indendørs-katte naturligvis er mindre aktive, så de skal have lidt mindre mad hver dag for at forblive slanke og sunde.

Men det vigtigste punkt i indendørs/udendørs-overvejelserne er killingens personlighed. Hvis din killing er kommet fra et vildt eller halvvildt kuld - eller allerede er vant til at være udenfor - kan det være, at en indendørs livsstil ikke er det helt rigtige for netop dén kat.

Husk, at hvad enten din kat lever inden-eller udendørs, er det afgørende, at din killings vacccinationer altid er opdateret, og at din kat altid bliver taget til dyrlægen for at få de vigtige, årlige undersøgelser og vaccinations-opfølgninger.

Planlægger jeg at flytte?

Både unge og gamle katte foretrækker kendte omgivelser, så det kan være meget foruroligende for en killing at flytte til endnu et nyt sted. Det kan derfor tage et stykke tid for katten at tilpasse sig sit nye hjem, især hvis miljøet er meget forskelligt fra det, den har været vant til.

Hvis du planlægger at flytte inden for den nærmeste fremtid, kan du måske overveje at vente med at få kat, til flytningen er overstået. Hvis det ikke kan lade sig gøre, er der ingen grund til bekymring. Bare sørg for at finde et sted, hvor din killing kan finde ro i de nye, ukendte omgivelser, og vær opmærksom på at berolige den så meget som muligt undervejs, så den føler sig tryg og glad.

Finansiel forpligtelse?

I gennemsnit koster det omkring 4000 - 6000 DKK om året at have en killing. Udgifterne dækker mad, forsikring og grundlæggende veterinærpleje.